Workshop on Business History in Central & Eastern Europe

2019. október 25–26-án a varsói Kozminski egyetemen tartotta aktuális workshopját a European Business History Association (EBHA), Workshop on Business History in Central & Eastern Europe címmel. A workshop címében is megfogalmazott céljául a közép-kelet-európai vállalattörténészek párbeszédének előmozdítását tűzte ki, ennek megfelelően a hangsúly az ebből a térségből érkezett kutatók beszámolóira került. A panelek során a cseh, lengyel, olasz, szlovén, ukrán és magyar résztvevők előadásai során képet kaphattunk a közép-kelet-európai üzemtörténet múltjáról, jelenéről, problémáiról és lehetőségeiről, a témához kapcsolódó levéltári helyzetről, vonatkozó kutatásokról és módszerekről; utóbbiak során A magyar irodalom politikai gazdaságtana Lendület csoport rövid bemutatására is sor került. 

A helyi jellemzők megismerésén túl kézzelfoghatóan hasznos segítséget nyújtott különböző nemzetközi tudományos lapok három – holland, német és olasz – szerkesztőjének publikálási tanácsait összefogó panel, illetve a workshopot megnyitó előadás, amelyben Andrea Colli, az EBHA jelenlegi elnöke foglalta össze a vállalattörténet sajátosságait.  

A workshopon három magyar kutató is szerepelt: Hidvégi Mária, Klement Judit és Somorjai Szabolcs, utóbbi a Lendület csoport jóvoltából.